top of page
Keresés
  • confidotrust

Bevezetés a bizalmi vagyonkezelésbe #2

Frissítve: 2022. szept. 23.

Magyarországon egyre közismertebb és a vagyonos családok, illetve üzleti körök által egyre gyakrabban alkalmazott struktúra a bizalmi vagyonkezelés intézménye.

A bizalmi vagyonkezelési szerződés

A bizalmi vagyonkezelési szerződés megkötésével a vagyonrendelő átadja a vagyontárgyakat a vagyonkezelőnek, aki azokat saját nevében a kedvezményezett javára kezeli. A vagyonkezelőnek mindig a kedvezményezett érdekeinek elsődleges figyelembevételével kell eljárni, továbbá a vagyonkezelő a kereskedelmi ésszerűség követelményei szerint köteles a kezelt vagyont az előre láthatóan fenyegető kockázatokkal szemben megóvni. A vagyonkezelőnek általános rendelkezési joga nincs, csak a szerződés feltételei és korlátai szerint kezelheti a vagyont kiemelt titoktartási kötelezettség mellett.


Rendszerszintű (törvényi) garanciák a vagyon megőrzésére

Üzletszerű bizalmi vagyonkezelési tevékenység a Magyar Nemzeti Bank által kiadott engedély birtokában végezhető. A jogszabályok számos előírást tartalmaznak a vagyonkezelő személyi- és tárgyi feltételei kapcsán, továbbá kritériumokat fogalmaznak meg a vagyonkezelő jó üzleti hírneve, átláthatósága, valamint a vagyonkezelő vezető állású személyeinek kapcsán.

A vagyonkezelőnek a fentieken túlmenően a kezelt vagyonok összértéke 20%-ának megfelelő (de legkevesebb 70 millió forint, legfeljebb 1 milliárd 500 millió forint) összegű pénzügyi biztosítékot kell fenntartania. A Magyar Nemzeti Bank rendszeresen vizsgálja, hogy a bizalmi vagyonkezelőre vonatkozó engedélykiadás feltételei fennállnak-e.

A CONFIDO Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. a Magyar Nemzeti Bank H-EN-III-301/2022 számon kiadott engedélye alapján, a BDO Magyarország Könyvvizsgáló Kft. könyvvizsgálata mellett, 100%-ban magyar tulajdonú bizalmi vagyonkezelőként működik.

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page