top of page
Keresés
  • confidotrust

Bevezetés a bizalmi vagyonkezelésbe #1

Frissítve: 2022. okt. 21.

Magyarországon egyre közismertebb és a vagyonos családok, illetve üzleti körök által egyre gyakrabban alkalmazott struktúra a bizalmi vagyonkezelés intézménye.

A bizalmi vagyonkezelés elterjedését ugyan az általa biztosított kedvező adózási feltételek segítették, de mára a családi holding struktúra kialakításának és az évtizedek alatt felhalmozott családi vagyonok hosszú távú fenntartásának és vagyonvédelmének kiemelten fontos eszköze lett, mely támogatja a generációkon átívelő vagyontranszfert és akár a zökkenőmentes cégutódlást is. A bizalmi vagyonkezelés emellett öröklési ügyekben vagy házassági vagyonelkülönítés esetén is hasznos és számos szempontból egyszerűbb, hatékonyabb megoldásokat nyújt. Értékes társasági vagyonelemek, értékpapírok, üzletrészek vagyonkezelése, illetve a tranzakciós célú bizalmi vagyonkezelés szintén sok esetben használható a vagyonrendelő és a kedvezményezett előnyére.

A bizalmi vagyonkezelés jogintézménye 2014-ben jelent meg a Polgári törvénykönyvben, illetve a Bizalmi vagyonkezelőkről és tevékenységük szabályairól szóló törvényben, melyet kiegészít a Bizalmi vagyonkezelő vállalkozások pénzügyi biztosítékainak egyes szabályairól szóló kormányrendelet.


A bizalmi vagyonkezelés szereplői

A bizalmi vagyonkezelési jogviszonynak legalább három szereplője van. Ezek a vagyonrendelő, aki a vagyontárgy(ak) tulajdonjogával rendelkezik. Egy bizalmi vagyonkezelési szerződésben akár több vagyonrendelő is lehetséges, akik a vagyontárgyaikat vagyonkezelésbe adják. A jogviszony második szereplője a vagyonkezelő, vagyis az, aki a vagyont kezeli. A harmadik szereplő a kedvezményezett, aki részesül a vagyonkezelésbe adott vagyontárgyak hasznaiból. A vagyonrendelő és a kedvezményezett lehet ugyanaz a személy. A vagyonrendelő kijelölhet egy úgynevezett protektort is, aki a vagyonkezelés során a vagyonrendelő érdekeit képviselve ellenőrzi, hogy a vagyonkezelő a vagyonrendelési szerződés szerint jár-e el.


A bizalmi vagyonkezelésről szóló bővebb tájékoztatásért kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot! Kérdéseit megválaszoljuk!

CONFIDO Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.

+36-20-661-8210





Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page